КУП ИЗВИЂАЧА НА БУБЊУ, У ЗНАКУ КАМПАЊЕ „ОЧИСТИМО СВЕТ“
18.09.2011

У Спомен парку “Бубањ“ у Нишу, од 16-18.септембра одржано је 27.екипно такмичење извиђача под називом „Куп КРАЉА ПЕТРА ПРВОГ“. Организатор ове активности био је одред извиђача „Краљ Петар Први“, под покровитељством Градске општине Палилула. У укупном пласману, победник овогодишњег Купа је одред извиђача „Јосип Панчић“ у Нишу. У категорији старијих извиђача, прво место је освојила патрола „Камелеони“ из одреда „Вожд Карађорђе“ а у категорији планинки, најуспешнија је била патрола „Пиране“ из одреда „Јосип Панчић“. У категорији млађих извиђача и планинки најуспешнија је била екипа из одреда „Цар Лазар“ у Крушевцу.

Учесници извиђачког Купа „Краљ Петар-Први“ осим дводневног такмичења у извиђачким дисциплинама, део својих активности посветили су и еколошком програму учешћем у светској еколошкој кампањи CUW викенда - НАШЕ МЕСТО, НАША ПЛАНЕТА, НАША ОДГОВОРНОСТ, коју промовише Медијска еколошка мрежа Србије ЕКОполис.

По традицији извиђачки куп је, у име покровитеља, отворио Милан Ђурђевић, председник Скупштине Градске општине Палилула.
Добра сарадња Општине са извиђачком организацијом Града Ниша, посебно са одредом извиђача „Краљ Петар-Први“, који је организатор ове активности је оно што нас повезује, све у интересу и за потребе младих- истакао је Ђурђевић. Простор Спомен парка Бубањ је наша зелена оаза и ми желимо да се овде одвијају активности из програма извиђачке организације. Велика светска кампања Clean up the World-Очистимо свет која се овог викенда са ЕКОполис мрежом остварује и у нашем граду-нашој општини, уз ваше учешће потврђује улогу и допринос ваше организације коју остварујете у еколошком образовању деце и омладине, нагласио је Милан Ђурђевић.

Извиђаче из Велике Плане, Бора, Врања, Пирота, Крушевца и Ниша, на отварању Купа поздравили су и Момчило Шарковић, заменик старешине Савеза извиђача Србије и Момчило Петковић старешина акције.

По речима Далибора Ракића, старешине одреда „Краљ Петар Први“, чланови екипа 27. извиђачког, осим учешча у еколошкој кампањи CUW викенда, показали су висок ниво оспособљености за боравак у природи, кретањем на непознатом терену, изради задатака, у преношењу порука на даљину, пружању прве помоћи. Успешно савладане извиђачке дисциплине и добро дружење обележиле су и ову традиционалну активност извиђача.

Галерију фотографија можете погледати на facebook страници екополис мреже.